Een website ontwikkelen en onderhouden is vaak gedoe. Eerst kies je een systeem om de inhoud van de site te beheren (een Content Management System of CMS), zoals Wordpress. Vervolgens kies je een thema en blijk je allerleir plugins nodig te hebben. En dan begint de ellende. Er zijn continu updates van het hoofdsysteem en van de plugins, waardoor er steeds weer zaken kapot gaan. Denk aan een tekst die achter een afbeelding verdwijnt of een pagina die opeens niet meer wordt weergegeven.

Jekyll

Jekyll is dan een veel eenvoudigere oplossing, als je tenminste enigszins technisch bent aangelegd. Wij hebben een repository op Gitlab gezet met daarin voor iedere website een aparte map. In iedere map staat een Jekyll project voor de betreffende website.

Firebase

Vervolgens hebben wij een project in Firebase gemaakt waarin meerdere sites op hun eigen domein staan. Eventuele backend functionaliteit, zoals het verzenden van een contact-email hebben wij vervolgens in Firebase Functions gezet. Daarvoor hebben wij wel ons project geupgrade naar het betaalde Blaze plan. Vooralsnog blijven wij binnen de grenzen van de Free Tier.

GitLab

Voor GitLab CI/CD hebben wij een file gemaakt die iedere website genereert en publiceert op de correcte hosting map bij Firebase. Doordat alleen gewijzigde sites worden gepubliceerd is een wijziging vaak al na 20 seconden live.

Meer weten?

Neem contact op met Niek Oost. Bel 050 211 1828 of mail niek@oostsoft.nl.